Seddon Addition

  • Seddon1
  • seddon2

Project Information

LOCATION
Nr. Seddon Station

YEAR
2012

DESIGN BRIEF

An existing heritage example of an Edwardian corner store, this property has been occupied for several years before the decision was made to extend and renovate to provide a sustainable long-term family home. Orientation is ideal, with long Northern exposure to the side street and unbelievable Eastern views of the cityscape from the first floor.

The brief included retention of as much garden as possible, both for cultivation and enjoyment, so the two storey form became the basis for the addition. New kitchen/ dining/ living, laundry and study was added to the East of the central existing hall, while a new master suite was made atop the tall living space to take in the morning sunrise and city view of the local docklands and CBD beyond.

Reprising of the flanking brick wall of the existing shopfront provided the structure for the addition, with punch openings and attached shading to the Northern sun. The upper accommodation is in timber, engaged behind and onto the brickwork with the roof wrapping overhead to provide the shade to the slice of window and balcony of the master suite. The balcony is also an extension of the timber form, in timber battens and reclaimed multicoloured ceiling boards from the demolished original shed, providing shelter over the living room doors.

The renovation of the existing building continues so we look forward to a final photo shoot asap!